Tijdens het hele proces bleef de bewonerscommunicatie beperkt tot het aanhoren van de plannen omdat er niets meer aan veranderd kon worden.
Op de door de gemeente georganiseerde bewonersbijeenkomst op 11 juli in de wijk was de volgende sheet te zien:
(en daaronder volgt een verslag van de avond, zoals toen door één van de bewoners werd opgetekend)
BEWONERSAVOND
Op een bewonersbijeenkomst die door de gemeente op donderdag 11 juli was georganiseerd om de plannen voor een hoogwaardige buslijn toe te lichten liepen de emoties hoog op.
Het oorspronkelijk idee van de organisatoren was om na een inhoudelijk verhaal over de plannen de onvrede onder de bewoners te kanaliseren door aan meerdere tafels met aan elke tafel een ambtenaar met specifieke deskundigheid die bewoners in kleine groepjes met die ambtenaar te laten discussiëren over de vragen die ze hadden. Dit plan werd door de bewoners binnen enkele minuten na aanvang verworpen, omdat bij alle aanwezigen de behoefte bestond om eindelijk eens alles te horen over de plannen en over de mening van alle aanwezigen. Voor één bewoner bleek deze wijziging in de orde van de vergadering niet voldoende, toen bleek dat de plannen voor de nieuwe bushaltes onherroepelijk zijn. Hij verliet dan ook met slaande deuren de zaal onder de uitroep dat “hij zijn tijd wel beter kon besteden”.
Toen de rust was teruggekeerd kon de projektmanager zijn verhaal vervolgen. Hij had voor dat verhaal 20 minuten uitgetrokken, maar dat liep door de vele interrupties uit de zaal op tot meer dan 30 minuten, waarbij teleurstelling en ergernis aan beide kanten goed voelbaar waren. Na de uiteenzetting van de projektleider was er gelegenheid tot het stellen van vragen, nu dus plenair en niet aan de aparte tafels, dus werden de ambtenaren die de tafels zouden bemannen naar voren geroepen om met hun specifieke deskundigheid op de vragen in te gaan.
Dat dit, zoals één van deze ambtenaren na afloop in kleine kring openhartig opbiechtte, “aanvoelde als een tribunaal” hebben beleidsmakers en projektuitvoerders toch echt aan zichzelf te wijten en daar valt de bewoners juist niets te verwijten. Het gaat hier om bewoners die drie maanden geleden nog niets wisten van de op dat moment al onherroepelijke plannen tot de aanleg van twee nieuwe bushaltes op nog geen honderd meter van het bestaande busstation. Het is uitsluitend aan de opmerkzaamheid van één van de bewoners te danken dat dit in de wijk bekend werd. En het enige dat de bewoners toen nog restte, was in beroep gaan tegen het kappen van 14 bomen, die plaats moeten maken voor de nieuwe bushaltes. Dat beroep is inmiddels door de bezwaarcommissie op formeel juridische gronden afgewezen, zonder een uitspraak te doen over de noodzaak van de bushaltes, want dat behoorde niet tot de competentie van de commissie.
Nadat gedurende drie kwartier vragen werden beantwoord over lengtes van gelede bussen, werking van verkeersregelinstallaties (stoplichten) , secondes of minuten tijdverlies bij gebruik van het huidige busstation, de toegenomen verkeersdrukte op de Langbroekdreef sinds de ingebruik name van de Gaasperdammer tunnel en de procedures rond herbeplanting bij bomenkap, kwam vijf kwartier na aanvang van de bijeenkomst en na herhaaldelijk aandringen vanuit de zaal op enige reflectie het hoge woord er uit: “Dit hebben wij niet goed gedaan”.
Pas na zo'n erkenning valt er echt te praten. Niemand in Nellestein is tegen een snelle buslijn, maar iedereen is tegen de nieuwe bushaltes. De bewoners van Nellestein roepen de gemeente en de projektverantwoordelijken op:
Start volgens planning (december 2024) de nieuwe snelle buslijn , maar maak gebruik van het huidige busstation en evalueer in de twee daarop volgende jaren hoe het niet realiseren van de oorspronkelijke opzet heeft uitgepakt op de beleving van de bewoners van IJburg die gebruik maken van deze lijn. En als de plannen dan alsnog gewijzigd moeten worden, betrek daar dan de bewoners van Nellestein bij.
Het is inmiddels allemaal achterhaald want de bushaltes moesten er komen en daarvoor was zelfs de voorzieningenrechter bereid de bewonersparticipatie ter zijde te schuiven.
Op herhaaldelijk (7x) verzoek om stukken waarin de besluitvorming over de nieuwe bushaltes werd toegelicht was uiteindelijk op 9 september het antwoord : “Ik heb niet de beschikking over informatie van een besluit over de aan te leggen bushaltes”. Een opmerkelijk antwoord omdat een paar weken later bij de rechtszaak die de bewoners hadden aangespannen om het verkeersbesluit (en daarmee de kap van de 14 bomen) tegen te houden die informatie er wel bleek te zijn. In de stukken die door de gemeente voor de zaak bij de voorzieningenrechter waren aangeleverd zat een "Toelichting uitvoeringsbesluit HOV-bus tussen IJburg en Amsterdam Bijlmer Arena". Die stukken werden op 20 september aangeleverd en waren toen dus ook voor de bewoners beschikbaar. In die toelichting (die dateert van september 2023) van 24 pagina's valt op pagina 17 te lezen:
De bewoners vragen zich af waarom gedurende drie maanden stukken niet voor hen beschikbaar waren, die voor de zitting bij de voorzieningenrechter plotseling te voorschijn kwamen.
Een goed voorbeeld van de nietszeggende antwoorden die de bewonersvereniging Nellestein (BVN) kreeg is het antwoord op een vraag die de BVN op 21 april 2024 stelde over de bewonersparticipatie :
Kunt u ons meer duidelijkheid verschaffen over het feit dat wij als bewoners aan deze
Langbroekdreef en naast het metrostation hier nooit door de gemeente over zijn
geïnformeerd, laat staan hierbij zijn betrokken?
Het antwoord van de wethouder op 10 juli 2024 luidt:
▪ Bij het onderzoek naar en de beoordeling van de zes verschillende route-alternatieven
heeft participatie plaatsgevonden. Er zijn tijdens het uitwerken van de uitgangspunten
drie informatiebijeenkomsten georganiseerd in het informatiecentrum IJburg. In dit
informatiecentrum was informatie over de woningbouw op IJburg (maquette) en alle
bijbehorende infrastructuurmaatregelen beschikbaar.
▪ Er is een website gemaakt met informatie over de hoogwaardige openbaar
vervoerverbinding.
▪ Er zijn verschillende bijeenkomsten met stakeholders georganiseerd om de wensen, eisen
en issues, die spelen bij een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding en de
verschillende routes in kaart te brengen. Deze bijeenkomsten zijn aangevuld met één op
één gesprekken. Hierbij zijn ook de betrokken bestuurders geconsulteerd.
• De nota van uitgangspunten heeft tussen 5 juni 2021 en 5 augustus 2021 op verschillende
plekken een periode ter inzage gelegen voor opmerkingen, vragen en andere zienswijzen.
Dit was gedurende een gedeeltelijke lockdown tijdens de coronaperiode. In deze periode
zijn daarom digitale bijeenkomsten georganiseerd. De opkomst was laag. De
inspraakreacties zijn verwerkt in de definitieve nota van uitgangspunten. Hierna heeft het
college eind 2021 een voorkeursbesluit over de route en de bijbehorende infrastructurele
maatregelen genomen. Hierbij is gekozen voor de route via de Langbroekdreef. Dit besluit
is voorgelegd aan de gemeenteraad en geaccordeerd.
Men hoeft niet hoogopgeleid te zijn om te bedenken dat de vraag van de BVN gaat over de betrokkenheid van de bewoners van Nellestein en niet gaat over de betrokkenheid van de bewoners van IJburg, betrokken bestuurders of andere stakeholders. Dus kan worden vastgesteld dat de wethouder 199 woorden gebruikt om te zeggen dat de bewoners van Nellestein niet geïnformeerd zijn, laat staan betrokken zijn.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.