De rechtszaak

 

Toen onze bezwaren tegen de kapvergunning waren verworpen met het  formeel juridische argument dat  aan alle (bomenkap)procedures was voldaan, waarbij de bezwaarcommissie vaststelde dat een oordeel over de plek waar de nieuwe bushaltes moesten komen niet tot de bevoegdheden van de bezwaarcommissie behoorde, stelde de commissie wel vast dat de kap mocht doorgaan mits er een verkeersbesluit was waarin de aanleg van deze bushaltes geregeld was..   Dat was voor de projectleiding wel een probleem want dat was er niet. 

De bewoners wachtten gedurende de zomermaanden op de publicatie van dit verkeersbesluit.
Toen dat er uiteindelijk was en op 2 september in het gemeenteblad werd gepubliceerd, stond daar de volgende passage bij:
Oneens met dit besluit? 
Hier leest u hoe u bezwaar kunt maken. 
Let op: u kunt binnen zes weken na de dag waarop het besluit is verzonden bezwaar maken.

 

Een aantal bewoners en de BVN wilden van die mogelijkheid gebruik maken en dat hebben zij ook gedaan.

Voor het project was dit geen reden om te wachten op een normale behandeling van die bezwaren, want in dezelfde week stond in een huis aan huis in de wijk verspreidde brief te lezen: 

Zoals u misschien al weet komt er een nieuwe, snelle busverbinding met elektrische bussen tussen IJburg en Bijlmer Arena. We investeren daarmee in Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) voor huidige en toekomstige bewoners. 

 

In deze brief stond verder te lezen dat de werkzaamheden op 30-9 zouden beginnen en op 28-11 zouden zijn voltooid en dat er in de tussentijd flinke overlast zou zijn voor het verkeer wegens de afsluiting van diverse rijbanen.

Verder was in de brief nog te lezen:

Bomenkap

Voor de bouw van de bushaltes moeten we helaas bomen kappen. Voor alle gekapte bomen planten we weer nieuwe bomen terug. Graag gaan we in gesprek over het planten van nieuwe bomen met omwonenden. Wilt u hierover meedenken, dan kunt u zich uiterlijk 4 oktober 2024 aanmelden bij ....... (hier volgt een met name genoemde medewerker van het project)  

 

Voor de bewoners zat er toen niets anders op dan een procedure aan te spannen bij de voorzieningenrechter om daarmee een normale afhandeling van de bezwaren tegen het verkeersbesluit af te dwingen. Daartoe werd een verzoek in gediend en er vond een zitting plaats op 26 september in de rechtbank aan de Parnassusweg en volgde een uitspraak op 1 oktober.

 

De volledige uitspraak is te lezen via de link hieronder.

 

 

 

 

Het is moeilijk om in het hoofd van de voorzieningenrechter te kijken maar hij zal misschien wel gedacht hebben:
als de gemeente zijn werk goed gedaan had, dan hoefde ik hier nu niet het economisch belang van de 30 seconde tijdwinst van de HOV lijn af te wegen tegen de volstrekt normale afhandeling van gerechtvaardigde bezwaren van bewoners die zich zorgen maken over de onnodige vernietiging van volgroeide bomen. Tijdens de zitting vroeg de rechter aan de projectleider wat het zou kosten als hij zou overgaan tot een gedegen en weloverwogen behandeling van het bezwaar. Het antwoord van de projectleider was dat dat wel "enkele tonnen" zou kosten, omdat er al afspraken gemaakt waren met aannemers. Daarmee werd de druk van de zijde van de gemeente flink opgevoerd om de bezwaren van de bewoners maar terzijde te schuiven.
In de "Toelichting op Uitvoeringsbesluit HOV-bus tussen IJburg en Amsterdam Bijlmer Arena" zijn in het kostenoverzicht alle bedragen zwartgelakt zodat het voor bewoners lastig is om daar een oordeel over te hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het Parool werd aan deze uitspraak van de voorzieningenrechter het volgende artikel gewijd:

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.